Lovikavantar

Endast på Rea

* Priset kan ha förändrats sedan den senaste uppdateringen. Vi hämtar priser från våra samarbetspartners minst 1 gång / dygn.

Lovikavantar

Lovikavantar är ett svenskt hantverk

Det ät inte så många av de plagg vi använder idag som har sitt ursprung i Sverige, men lovikavantarna är ett av dem. De uppfanns av en slump av Erika Aittamaa 1892 när hon skulle göra ett par vanliga vantar. Det blev lite för tjockt stickat, vilket ledde till att ingen ville köpa dem. Hon tvättade och borstade dem då med en ullkarda och vips hade den sköna lovikavanten blivit till. Sedan den första vanten tog det snabbt fart med beställningarna och Erika fick lära ut sina knep till andra kvinnor i byn. Tillverkningen av vantarna var central i Lovika under många årtionden fram tills 2007, då företaget gick i konkurs. Det innebär dock inte att man inte kan köpa äkta lovikavantar längre, det finns fortfarande fristående stickare i byn som säljer sina varor.

En praktisk accessoar

I och med att Erika stickade vantar till de som inte hade så mycket pengar och som behövde rejäla vantar att ha i arbetet är lovikavanten både tjock, tålig och varm. Det betyder absolut inte att lovikavanten inte är fin, tvärtom är den med sin ganska enkla grunddesign perfekt att dekorera med alla slags mönster och färger, vilket också har hänt sedan vanten kom på modet. Till skillnad från cykelhandskar, bilhandskar och målvaktshandskar har lovikavanten inget specifikt användningsområde, den funkar bra till alla tillfällen och alla outfits hela vintern igenom. Lovikavanten är en del i familjen tumvantar och har ett tjockare, uppvikt slag vid vristen. Det är dessutom klassiskt att ha två snören, både för att knyta till vanten och stänga ute kyla och för att hänga upp vanten i efter tvätt.

Välj bland härliga färger

Det finns som sagt olika färger och mönster på lovikavanten, men den klassiska är fortfarande vit eller grå med röda, gula och blå detaljer. En klassisk sådan kan man hitta i många olika butiker, och de är återkommande varje säsong eftersom det är en stilren vante som passar till alla möjliga kappor och skor.Liknande sökningar
True Decadence Kuvertväskor & aftonväskor
Fiskars Stekpannor
Pimkie Volangblusar
Stradivarius Prickiga blusar
Sixth June Mjukisbyxor
Blend She Klänningar
By Malene Birger Klänningar
By Malene Birger Långklänningar
By Malina Klänningar
Puma Sport-bh
Maidenform Trosor
Gillette Rakapparater
Anastasia Highlighter
Bare Minerals Läppglans
W7 Läppstift
Pür Sminkborstar
Dune Skor
Gröna Espadriller
Park Lane Sneakers
Ralph Lauren Stövletter
Adidas rea
Casall rea
Didriksons rea
Elodie Details rea
Hestra rea
Jack & Jones rea
Joha rea
LEGO rea
Levi's rea
Lindberg rea