Black Friday 2024

Måndag 25 november 2024 startar Black Week som kulminerar med Black Friday den 29 november 2025 för att sedan forsätta över helgen t.o.m. Cyber Monday 2 december 2024. Bli medlem hos Cashbacker redan idag och spara extra mycket pengar under Black Week.

Black Friday 2024

Black Friday 2024 infaller den 29 november. Här på Cashbacker listar vi givetvis våra samarbetsbutikers olika erbjudanden. Att handla till låga priser under Black Friday och samtidigt tjäna cashback gör att du får en väldigt bra deal. Kan det bli billigare än att shoppa till rea-priser och få cashback? Förmodligen inte. Du hittar butikernas Black Friday-kampanjer här.

Tyvärr är vi förhindrade av många butiker att gå ut med detaljinformation om deras Black Friday- kampanjer på förhand. Av konkurrensskäl vill många butiker att deras kampanjer ska vara hemliga så länge som det är möjligt.

Vårt råd till dig som ska handla under Black Friday 2024 är att försöka planera på förhand. Fundera igenom vad du behöver redan innan och skriv ner det. Att handla julklapparna under just Black Friday är perfekt för dig som vill spara pengar och ta bort en del av julstressen. Om möjligt så be vänner och släktingar att länka till produkten i nätbutiken i sin julklappsönskelista. Det blir så mycket enklare då och risken för missförstånd kring vad det är för produkt de önskar sig minskar.

Black Friday 2024 datum som gäller

2024 infaller Black Friday den 29 november. Året därefter år, 2025, är det fredagen 28 november som gäller. Regeln är att Black Friday firas dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving. Thanksgiving firas alltid den fjärde torsdagen i november.

Black Friday i Sverige

Konceptet med Black Friday har utvecklats till en veritabel köpfest här i Sverige. Men det är först på senare år som denna fredagen växt till dagens galna nivåer. Första gången som en svensk nätbutik testade med en Black Friday-kampanj var CDON 2013. 2014 hängde flera hemelektronikbutiker med på tåget, och efter det har det ökat kraftigt för varje år.

Estimatet är att omsättningen under Black Friday i Sverige 2021 kommer att växa 18-25% jämfört med 2020 (källa Svensk Handel). Det vill säga butikerna kommer sälja för ca 6,5 miljarder kronor denna dagen i år. Det innebär alltså att varje svensk handlar för i snitt 650 kronor, gammal som ung.

Numera är det inte bara hemelektronik som är populära under Black Friday – mest populära produkter hittar vi även inom segmenten kläder och skönhet & hälsa. 2017 handlade nästan varannan svensk något under Black Week-veckorna.

Historia

Black Friday, om man tänker på konceptet när nätbutikerna kör rea-kampanjer, startade under början av 2000-talet i USA, men har faktiskt bara under de senaste 5 åren vuxit sig starkt i Sverige. Ökningen av omsättningen för nätbutikerna var ca 50% per år under åren 2015-2016-2017 i Sverige. 2020 var förväntningarna inte riktigt lika höga. Svensk Handel estimerarade en mer modest ökning på ca 25%. Kanske inte så konstigt ändå med tanke på hur extremt mycket Black Friday växt under några år. Detta året blev Singles Day mycket populärt och det i sig kan göra att omsättningen under Black Friday kan påverkas negativt eftersom en del personer redan klarat av en del av shoppingen.

Köp julklapparna under Black Friday

Black Friday anses av många butiker och konsumenter utgöra själva startskottet till julhandeln. Det är många av oss konsumenter som tar chansen att försöka handla julklapparna denna dagen. Problemet är bara att många av barnen inte har hunnit skriva sina önskelistor ännu

Enligt Svensk Handel planerar 3 av 10 konsumenter att köpa sina julklappar just under Black Friday 2020 vilket är en ökning från förra året.

Leksaker är något som många handlar under Black Friday. Missa inte att du kan söka bland 10.000-tals olika leksaker här på Cashbacker.

Här hittar du allt kring Lego Harry Potter och Playmobil. Kanske är det någon som är ute efter något radiostyrt i år?

Varför heter det Black Friday?

Black Friday infaller som sagt dagen efter Thanksgiving vilket är den 4:e torsdagen i november. Black Friday går så långt tillbaka i tiden som 1961 när man använde det som beskrivning för den stora ökningen av biltrafik och antal fotgängare på gatorna i Philadelphia. Folk använde helt enkelt dagen efter Thanksgiving till shopping. Eftersom dagen var en klämdag så var många lediga från sina arbeten. Flera år senare började uttrycket för detta beteende sprida sig till andra platser i USA.

Men det finns en annan tolkning av ”Black Friday” utöver ovanstående. Att visa svarta siffror i bokföringen är ett annat ord för att visa vinst (i motsats till röda siffror som innebär att ett företag går med förlust). Och just användandet av ”black” användes av butikerna för att indikera dagen då deras ackumulerade resultat för året gick från rött till svart. Dvs Black Friday var dagen då butiken vände helåret från förlust till vinst.

Black Week

Black Week är hela den vecka där Black Friday ingår. I försök att få folk att handla mer och även sprida ut sitt arbete så det inte blir så koncentrerat till en enda dag, så tjuvstartar vissa butiker sina kampanjer redan på måndagen samma vecka.

Cyber Monday

Cyber Monday infaller alltid måndagen efter Black Friday. Från början var Cyber Monday tänkt att vara näthandelns motsvarighet, men eftersom Black Friday även blivit stort inom onlinehandeln så har konceptet Cyber Monday med tiden blivit något utvattnat. Cyber Monday används antagligen av en del butiker som en sista möjlighet att rea ut sina kvarblivna hyllvärmare till ännu lägre priser. Så om du har köpsuget kvar efter en lång galen shoppingvecka så är det kanske just under Cyber Monday som du kan göra de största klippen.

Vanliga butiker

Jodå, det är inte bara här på nätet som Black Friday är en galen köpdag. Även i vanliga butiker har man anammat konceptet och bjuder på fina rea-erbjudanden. Varuhusen hos de stora butikskedjorna tar givetvis även de chansen denna shoppingdagen. Men varför vara ute i verkligheten och trängas när man kan sitta i lugn och ro här hemma och klicka hem det man vill ha.